Zeefsectie

Omschrijving: 
[definitie]
De zeefsectie is een onderdeel van het papierproductieproces in een papiermachine. Het bevindt zich aan het begin van het proces en heeft als doel de vezelmassa om te zetten in papier.

[toelichting]
De zeefsectie begint bij een verzamelbak voor de vezelslurry. Omdat cellulosevezels de neiging hebben om samen te klonteren wordt deze vooraadbak continu geroerd. Dit samenklonteren kan ook worden verminderd door de concentratie vezels in het water te verlagen. De vezelmassa wordt door een in hoogte verstelbare spleet geperst (dit kan onder hoge druk gebeuren) en komt op de zeef terecht.
De zeef is een soort net dat over twee ronddriaaiende rollen gespannen is. De vezels die op de zeef gestort worden, bewegen dus mee met de zeef waardoor er een laag vezels op de zeef ontstaat. De snelheid waarmee deze vezelmassa uit het voorraadvat komt ten opzichte van de snelheid van de zeefband bepaalt voor een deel de eigenschappen van het papier. Met behulp van lage druk (vacuüm) wordt een deel van het water uit de vezelmassa op de zeef getrokken. Het kan zijn dat er bij deze stap al een beetje druk uitgeoefend wordt (met behulp van een roller aan de bovenkant) op de vezelmassa op de zeef om het geheel alvast wat samen te persen en de consistentie te verhogen.
Aan het einde van deze sectie is het papier nog relatief nat, dik en heeft het een onregelmatige dikte. Het wordt overgedragen aan de perssectie.

Er bestaat een aantal variaties op deze stap. Zo kunnen er bijvoorbeeld twee zeven gebruikt worden waarbij er een onder de papiermassa zit, en een erboven. Dit zorgt voor een consistentere papiermassa aan het einde van deze stap en een veel snellere waterverwijdering (deze kan aan twee kanten tegelijk plaats vinden). Ook kan de zeef een cilindervorm hebben en gedeeltelijk ondergedompeld in het voorraadvat ronddraaien. De papiervezels blijven aan de cilinderzeef plakken, wat voor een betere willekeurige verdeling van de cellulose vezels zorgt. Bij langzeefdruk liggen de vezels vaker in de beweegrichting van de zeef waardoor het papier in deze richting sterker is.

[milieueffect]
Het gebruik van een dubbele zeef heeft (gezien het verminderde energieverbruik) de voorkeur boven het gebruik van een enkele zeef.